Historien bag Kennel Geysir
Prud

Kennel Geysir

stueopdræt af islandske fårehunde

Historien bag Kennel Geysir


Salka

Vi fik vores første Islanske Fårehund; (Geitir) Andi; i 1982, forud for denne havde vi haft Rottweiler, Grand Danois og Tysk Langhåret Hønsehund. Vi har altid arbejdet med hundene; med Rottweileren gik Else til politihundetræning; med Grand Danois gik Else til lydigheds- og jagttræning; med den Tysk Langhåret Hønsehund gik Leif (mand/far) til lydigheds- og jagttræning.

Vi lærte den Islandske Fårehund at kende, ved at nabogården ved vores sommerhus fik nye beboere: Ivan og Lisbeth Fencker som havde to islandske Fårehunde; Loa fra Olafsvøllum og Salkavalka, kaldet Salka.

Når Ivan kom til kaffe hos os, var Salka altid lige i hælene på ham.

Til sidste var det dog sådan at Salka kom længe før Ivan, og nogle gange kom hun alene på besøg, og gik så selv hjem efter et stykke tid.

Andi og Leif til agilityprøve


D. 08-03-1982 fik Salka et kuld hvalpe. I dette kuld var der en brun hanhund Andi, som Ivan ikke havde fået solgt som 8 ugers hvalp. Da sommeren kom, og Ivan og Salka kom til kaffe, medbragte de nu også Andi.

Leif begyndte lidt efter lidt at ringe til Ivan og spørge om Andi ikke kom på besøg. Og som ca. 4 mdr. var Andi stadigvæk ikke solgt, og vi endte med at få vores første Islandske Fårehund.


Da den islandske fårehund er en arbejdshund, begyndte Leif at gå til lydighedstræning med Andi. Igennem træningen fik vi kontakt med en anden Islandsk Fårehund, Njall, som var importeret fra Island. Njall's ejere havde nogle problemer med Njall, og ønskede at vi hjalp dem med disse problemer. Enden på dette blev dog, at vi d. 31-12-1982 overtog Njall.


Njall

I 1983 begyndte vi at udstille Andi og Njall, med meget forskellige resultater. Da de fleste Islandske Fårehunde i Danmark på det tidspunkt var korthåret, og Njall var rød og langhåret, blev Njall's hårlængde vurderet som en fejl. Andi var korthåret og brun, og da den brune farve ikke var så kendt rent udstillingsmæssigt, selvom den første Islandske Fårehund som kom til Danmark, Katla fra Keldum (Andi's mormor) var brun og korthåret, og var blevet Dansk Champion, blev Andi's farve vurderet som en fejl. 

Senere blev Njall dog Dansk-, Klub- og International Champion. Ved siden af udstilling, blev både Njall og Andi også trænet, og de bestod begge med 1 præmie i Lydighedsklasse 1 + 2.


Geitir Goli

I forbindelse med udstillingerne blev vi kontaktet af flere tæveejere, som ønskede at bruge Njall i avl, hvilket han også blev, og d. 08-06-1986 blev Njall far til Kennel Geitir's G-kuld, hvor vi forelskede os i Geitir Goli, og som 8-uger gammel hvalp flyttede Goli ind hos os.

Efter Goli kom til startede udstillingsfeberen for alvor og vi trappede ned med hensyn til lydighedstræning.

Andi og Leif til agilityprøve


I stedet for begyndte vi at dyrke agility, som den Islandske Fårehund også udemærker sig ved. Andi blev feks. henholdsvis nr. 1 den ene dag og nr. 2 den anden dag, på den aller første officielle agilityprøve afholdt i DKK.


I efteråret 1987 skulle Ivan og Lisbeth ud og rejse, og vi skulle passe Salka i 14 dage, men efter at havde været ene tæve blandt vores 3 hanner, besluttede Salka sig for, at hun ikke ville flytte hjem igen. Dette viste hun, da vi skulle aflevere hende, ved at markerede overfor Loa og løbe tilbage til vores bil og ikke ville ud af bilen. Lige meget hvor meget vi prøvede at overtale hende, løb hun bare tilbage til bilen. Derfor blev det besluttet at, Salka skulle flytte permanent hjem hos os.


Sesse

Nu var Kate kommet i den alder, hvor man flytter hjemmefra, og selvfølgelig skulle Kate have en hund.

Efter at have overvejet flere forskellige racer, faldt valget på den Islandske Fårehund, idet denne er meget alsidig, har en god størrelse, d.v.s. den er ikke så lille at man falder over den, og alligevel så lille, at man kan have den med alle steder.

Kate bestilte en hvalp efter Geitir Goli og Geitir Kella. Men i oktober 1990, før den bestilte hvalp blev født, flyttede Geitir Gloa, kaldte Sesse, som var kuldsøster til Geitir Goli, ind hos Kate, idet Sesse var blevet skilmissehund.

D. 18-07-1991 blev den længe ventede hvalp Prud født og flyttede ind hos Sesse og Kate.


Nu blev al vor fritid brugt på hunde og udstillinger, og interessen for den Islandske Fårehund var så stor, at vi i 1993 søgte om og fik kennelmærket Geysir.


Du kan læse om vores avl på : Om kennel Geysir ved at trykke på teksten.


I dag har vi fem Islandske Fårehunde, hvoraf to (hanner) bor hos Else og tre (tæver) bor hos Kate. Den ene hanhund som bor hos Else vil ikke blive brugt i avl, den anden forventer vi vil indgå i avl. To af tæverne som bor hos Kate er pensioneret avlstæver, den ene forventes at få sit næste kuld i foråret 2020.


A-kuldet tager en lur med de voksne hunde i køkkenet

Vi har undervejs sagt farvel til:


Salka i 1995, knap 17 år gammel.

Njall i 1996, 15 år gammel.

Andi i 1998, knap 17 år gammel.

Sesse i 1999, knap 13 år gammel.

Goli i 2000, 14 år gammel.

Baldur i 2005, 11 år gammel.

Prud i 2006, knap 15 år gammel.

Beisla i 2008, ca. 11 1/2 år gammel.

Brella i 2010, ca. 13 1/3 år gammel.

Aldis i 2010, ca. 15 år gammel.

Drifa i 2011, ca. 11 3/4 år gammel.

Doni i 2014, ca. 14 2/3 år gammel.

Edda i 2017, ca. 14 3/4 år gammel.


Kennel Geysir v/ Kate og Else Palmquist, Antaresvænget 26, 2620 Albertslund, tlf (+45) 25793785 / 24464387

mail: kennel@kennel-geysir.dk